Chinese Kruidentherapie
De Chinese kruidenspecialist zal op basis van de diagnose een Chinese kruidenformule samenstellen, speciaal afgestemd op de persoonlijke gezondheidssituatie. Over het algemeen worden meestal ruwe kruiden voorgeschreven, aangezien deze meer individueel zijn toegespitst. Chinese kruiden bestaan ook in tablet- of granulaatvorm. Soms zal de kruidenspecialist deze voorschrijven, dit is afhankelijk van de ernst van de klacht en de voorkeur van de patiënt.
WELKE KLACHTEN ZIJN EEN INDICATIE VOOR BEHANDELING MET CHINESE KRUIDEN?
Volgens de Nederlandse wetgeving mogen Chinese kruiden niet als medicijn worden aanbevolen. Dat komt omdat Chinese kruidenmengels bijna altijd als unieke samenstelling worden afgestemd op een persoon met bepaalde klachten. Het is daarom niet mogelijk om daar wetenschappelijk onderzoek naar te doen volgens de gangbare maatstaven en dat is wel vereist voor medicijnen. De kruidenvoorschriften voldoen allemaal aan de regelgeving van de Nederlandse voedsel- en waren autoriteit en zijn dus veilig in gebruik.
De Chinese kruidenmengsels worden traditioneel vaak gebruikt als ondersteuning van de behandeling van de volgende klachten:
Ademhalingstelsel
verkoudheid, emfyseem, hyperventilatie, bronchitis, astma, hooikoorts, allergische rhinitis
Spijsvertering
gastritis, maagzweer, maag- en darmklachten, enteritis (darmslijmvliesontsteking), constipatie, hepatitis, ontsteking van de galblaas, galstenen, colitis ulcerosa: ziekte van Crohn
Hart- en vaatziekten
hoge bloeddruk, aritmie, hyperlipemie
Urinewegen
acute en chronische nefritis, infectie of stenen in de urinewegen, prostatitis
Endocrien systeem
diabetes, hyperthyreoïdie, hypothyreoïdie
Zenuwstelsel
slapeloosheid, neurose, depressie, epilepsie, intercostale neuralgie, stress/overspannenheid, fobieën
Bloedvatenstelsel
bloedarmoede, leukopenie
Gynaecologische aandoeningen
Onvruchtbaarheid, onregelmatige en pijnlijke menstruatie, dyspareunie, endometriose, overgangsklachten, pré-menstrueel syndroom, dysfunctionele baarmoederlijke bloedingen, onvruchtbaarheid bij vrouwen, dreigende of habituele miskraam en ontsteking van de reproductieve organen.
Huidaandoeningen
In het geval van huidziekten wordt gebruik gemaakt van kruiden voor zowel inwendig als uitwendig gebruik.
Acné, urticaria, vitiligo, chloasma, herpes zoster, alopecia areata, psoriasis, eczeem.
Overige
jicht, reumatoïde artritis, artrose
B. Gynaecologische aandoeningen:
Behandeling met Chinese kruiden wordt veel toegepast bij bepaalde functionele klachten die te maken hebben met een verstoring van de hormoonhuishouding, zoals: impotentie, onvruchtbaarheid, onregelmatige en pijnlijke menstruatie, dyspareunie, endometriose, overgangsklachten, pré-menstrueel syndroom, dysfunctionele baarmoederlijke bloedingen, onvruchtbaarheid bij vrouwen, dreigende of habituele miskraam en ontsteking van de reproduktieve organen. Aangezien bij Chinese kruiden geen gebruik wordt gemaakt van hormoonproducten heeft het vrijwel geen bijwerkingen.
C. Huidaandoeningen:
In het geval van huidziekten wordt gebruik gemaakt van kruiden voor zowel inwendig als uitwendig gebruik en wordt toegepast bij: acné, urticaria, vitiligo, chloasma, herpes zoster, alopecia areata, psoriasis, eczeem, etc.
Met name voor hardnekkige klachten die verband houden met het immuunsysteem, allergische of emotionele factoren, zoals eczeem, neurodermatitis en psoriasis brengt de kruidenbehandeling niet alleen verlichting van de klachten, maar het consolideert ook het resultaat door tegelijkertijd de algehele lichamelijke conditie te verbeteren.
D. Tumoren:
Voor patiënten die in hun behandeling van kanker bestraling of chemo- therapie ondergaan, kan een behandeling met Chinese kruiden ervoor zorgen dat de bijwerkingen hiervan tot een minimum worden beperkt. Daarnaast berusten de resultaten in de behandeling van verschillende typen tumoren op het versterken van het immuunsysteem van de patiënt.
Geldersekade 67, 1011 EK Amsterdam, the Netherlands | tcmned@gmail.com